Water in de klassieke muziek

Op maandag 26 november 2018 gaf muziekhistoricus Joop van Velzen op uitnodiging van de Vrienden van de Watertoren Vlaardingen een presentatie over het thema ‘Water in de klassieke muziek’. Na eerst in het restaurant te hebben genoten van een heerlijk diner werden de bijna 40 bezoekers meegenomen door de geschiedenis van de klassieke muziek vanaf de Middeleeuwen tot aan de dag van vandaag.

Heel wat componisten passeerden daarbij de revue. Van Hildegard van Bingen (die leefde aan het begin van de 12e eeuw) – de eerste componiste uit de geschiedenis van de klassieke muziek die bij naam bekend is – via Orlando di Lasso (16e eeuw) naar de ons meer bekend in de oren klinkende namen. Denk bijvoorbeeld maar aan Beethoven, Telemann, Chopin en Sibelius. Maar ook aan Ravel, Debussy of Mahler.

‘Een geslaagde thema-avond in de Watertoren’

Zoals gezegd – en hoe kan het ook passender in de Watertoren – was de invalshoek voor Van Velzen deze avond het thema ‘Water’. Dit thema was voor veel componisten, zo bleek uit de presentatie, een belangrijke inspiratiebron. Door de woeste golven of het kalme, spiegelende water. Wagner bijvoorbeeld, schreef zijn opera ‘De Vliegende Hollander’ na een onstuimige zeereis. Maar door de titel is wellicht het meest bekende werk wel de Water Music van Händel. Dit werd in 1717 opgevoerd voor Koning Georg I vanaf een boot op de rivier de Thames.

Aan de hand van vele geluidsfragmenten en beelden kregen de toehoorders een verrassend overzicht voorgeschoteld. Ook minder bekende uitvoeringen waren te horen. Bijvoorbeeld die van ‘Für Elise’ van Beethoven gespeeld door twee musici op glaswerk, een zogenaamde waterharmonica. Ook kwamen fragmenten voorbij van de Japanse componist Toru Takemitsu die zich net als Debussy liet inspireren door het geluid van regendruppels. De Chinees Tan Dun schreef voor zijn op de Mattheüs Passion geïnspireerde werk het gebruik van waterschalen voor in plaats van de traditionele percussie-instrumenten. Dun schreef deze ‘Water Passion After St. Matthew’ ter nagedachtenis van Johann Sebastian Bach.

De avond werd afgesloten met beelden van een traditionele waterdans waarbij danseressen van de Vanuata eilanden in de Stille Oceaan op spectaculaire wijze, staand in zee al stampend en met hun armen slaand, heel enthousiast muziek maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: